5 клас українська література


25 - 29 травня

1-2 Узагальнення й систематизація вивченого

Повторюємо і узагальнюємо матеріал.
Зверніть увагу, що матеріал розрахований на два урока.


Це цікаво для вас
Завдання на літо:
Прочитати твори, рекомендовані для опрацювання в 6 класі.
Виписати в зошит для правил псевдоніми поетів і письменників, яких вивчатимемо в 6 класі.
Твори скинула на Вайбер у групи
Угадайте твір за уривком (усно)
1. «...Вечірня зіронька встає. / Дочка вечерять подає, / А мати хоче научати, / Так соловейко не дає...».
2. «Поляна ця, подзьобана струхлявілими пеньками, викружилася край осичняка, трохи на згірку. Ранньої весни вона перша вби­ралася квітами, і хутко тут виганялась така висока трава, що в ній, прилігши, він міг сховатися до половини...» .
3. «На леваді стало холодніше, а туман вищим: якраз йому по шию. Тепер над туманом мокрою маківкою пливла Сашкова голова. Біля озера Сашко зупинився. Було тихо, тільки з очерету очере­тянки співали, не як люди. Головами вниз до води вони висіли близенько від Сашка на очеретинах, тим часом верба його ску­пала росою. «Нічого собі клумачок наклала,— подумав Сашко про Галю.— Наче на війну!» 
4. «...Наступного дня вийшов князь з попами корсунськими на Дні­про, і зібралося там люду сила-силенна. Забрели у воду, і стояли там одні по шию, другі по груди... Люди, охрестившись, розі­йшлися по домівках...».
5. «...І з усіх країн до його / Ллється хвилями народ. / Наші теж торговці-люде / їздять в славний Царгород. / Та не любить грек чужинців / І тримає їх в руці. / «Хоч не їдь! Одурить, скрив­дить!» — наші скаржаться купці...» 
6. «Між людьми, як пташка, в’ється, /У людей і їсть, і п’є; /Ходить старець, просить, гнеться, /А у неї всюди»
7. «...І ввижається йому маленька хата під кущем водяної папо­роті, а в тій хатці — він біля віконця сидить, рибку стереже. Забажав — вийшов. Ніхто тебе не займе. Іди куди заманеться. Ось карасик пливе. Цап його за пірце: «Добридень, дядьку! Як поживаєте?» Олесь солодко зойкає, щільніше припадає лобом до криги... » 
8. «...Починалася знову розмова про Кармелюка, що саме гримів у той час на Поділлі. В селі затихало. Чути було інколи дівочий сміх на улиці. Коло хати і над хатою гули хрущі. Діти спали. Як той артист, що дожидав, поки все кругом нього стихне, на все село защебетав десь поблизу соловей» 
9.«Як не будете всі разом / Йти до спільної мети, / Ви, державу зруйнувавши, /Подастеся у світи»
10. «...Розстилає туман сивий, / І тьмою німою / Оповиє тобі душу, / Й не знаєш, де дітись, / І ждеш його, того світу, /Мов матері діти...»
Назвіть авторів і твори, з яких узято ці уривки (усно)
а)    «Приносить чоловік панові ту гілочку й каже, що дочка загадала з неї робити. Пан дививсь, дививсь, узяв та й покинув ту гілочку, а на думці собі: «Цю одуриш! Мабуть, вона не з таких, щоб одурити...»;
б)    «І, піднявши вгору хвіст, надувшися гордо, він пішов у глиб лісу, де знав, що є місце сходин для всієї лісової людності»;
в)    «Шкода стало Моховинці старого, безпомічного діда. Забула вона і про те, як він зруйнував її хатку та вигнав з батьківщини»;
г)    «А князь сидить у свойому теремі сумний-пресумний. Душа щось не добре віщує. Думка за думкою лине, налітає...»;


Бажаю успіхів! 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

5 клас українська мова

5 клас українська мова

8 клас українська мова