8 клас українська мова


25 - 29 травня

1-2 Узагальнення й систематизація вивченого
Повторюємо і узагальнюємо матеріал.
Зверніть увагу, що матеріал розрахований на два урока.


1. Запишіть речення, розставляючи розділові знаки. Однорідні члени речення підкресліть, узагальнюючі слова візьміть в рамку. Поясніть вживання розділових знаків.



1.Усе у плині русі осіянні дерева й квіти води і лани. (О. Довгий)
2.Вулиці півні собаки люди  все веселим видалось мені.
(М. Рильський)
3.У гущавині молодого гілля ціла орда усякої пташні завелася чижі кропив’янки горлиці. (Панас Мирний)
4.Всяке птаство як-от деркачів перепілок куликів курочок  можна було викосити косою в траві. (О. Довженко)
5.І цвіт і грім і дощ і град  я серцем спраглим все приемлю.
 (Л. Дмитерко)
6. У пісні все усе вернути можна і юність і дитинства дальні дні.
(В. Сосюра)
2.На місці крапок поставте потрібне за змістом узагальнююче слово з довідки.
Лози, кручі, ліс — ... блищить і сяє на сонці. Я часто спав...: в житті, в просі, в ячмені й горосі на печі. (О. Довженко) Весь степ, і лиман, і озеро, і море — ... закуталось в якийсь чарівний світ. ... змішалось в одну мить і злилось докупи: і земля, і море. На вершечку стрілецької гори і в долинах — ... уже панувала тиша. (І. Нечуй-Левицький) Колір рибок буває ...: червоний, оранжевий, рожевий, фіолетовий, білий. Озеро кишіло ...: окунями, щукою, судаком. Водорості, лишайники, гриби, корінці, трава, листя — ... може бути здобиччю мисливців за рослинами. (За кн. В. Сабунаєва «Цікава зоологія»)
Довідка: все, у насінні, скрізь, все, найрізноманітніший, все, хижаками, все.
3.Складіть речення за поданими схемами.
УС: О, О, і, О — ...
УС: ні О, ні О — УС О, О, але О...
4.Перекладіть українською. Поясніть уживання розділових знаків. Чи однакова пунктуація в обох мовах? Підкресліть однорідні члени речення.
День был очень хороший: тихий, тёплый, солнечный. Ещё ничего не цвело, не развивалось, но уже чувствовалось, что вот-вот всё расцветёт. Везде уже были выставлены двойные рамы и окна открыты. В одном дворе чёрная корова, положив морду на плетень, неподвижно смотрела вдаль и думала, по уверению Кати: «А вот скоро новое сено будет!» Прошла дама, сопровождаемая лакеем в белой ливрее, дама до того накрахмаленная, что, проходя, она не только шумела и шуршала, но даже свистела и звенела, и с таким упорным изумлением поглядывала на двух барышень с котом, что Катя, к сожалению, не могла совладать со своими чувствами и показала ей язык.
(Марко Вовчок)
5.Перепишіть, розставляючи пропущені розділові знаки. Вставте, де потрібно, пропущені букви, розкрийте дужки. Підкресліть однорідні члени речення і вкажіть, якою частиною мови вони виражені.
Запахла осін.. в..ялим тютюном та яблуками та тонким туманом. (М. Рильський) Пр..клепаємо косу та поїд..мо на сінокіс на Д..сну та накос..мо сіна та налов..мо риби та навар..мо каші. (О. Довженко) Скоріше скоріше(б) побачити свою єдину ві..чути на своїх плечах її вічно потріскані руки що пахнуть якимсь зіл..ям чи хлібом. Не (з)за синього моря (з)під цвинтаря вдарила стріла в її сер..це та й скалічила (най)краще що було в н..ому. (М. Стельмах)
6.Відредагуйте речення, поясніть, які норми було порушено під час використання однорідних членів.
Студенти зібралися на цих зборах поговорити і щоб розв’язати проблему з дисципліною. Керівники делегації відвідали Женеву й Берлін, Францію й Іспанію. Фабрика освоїла випуск дитячого, жіночого й вовняного одягу. Теплими словами привітання і спогадами поділились колишні учні зі своїми незабутніми вчителями. Треба активно займатися не тільки збиранням, а й провести аналіз зібраних експонатів регіону.
7.Спишіть, узгоджуючи присудок з однорідними підметами. Поставте розділові знаки.
На високих горбах шуміл.. під вітром дуби липи клени. (А. Шиян) Нехай ні жар ні холод не спин., вас. (І. Франко) На вигоні Миколу жда.. Кавун і чотири чоловіки. (І. Нечуй-Левицький) Наука й труд знання і школа дбайливо клич., до мети. (П. Усенко) Польові клени осокори та берізки вже викинул.. клейкі листочки, спалахнул.. живим вогнем. (І. Цюпа)
ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Виконайте по три вправи на вибір

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

5 клас українська мова

5 клас українська мова

8 клас українська мова